Je mag dan nog zo voorbereid zijn om onvoorbereid op verrassingstrip te vertrekken, wanneer je de avond voor je vertrek telefoon krijgt dat een deel van je reisgezelschap nogal ernstig geblesseerd is geraakt, dan is de verrassing compleet. Het plan was nochtans simpel. We zouden er een paar dagen tussenuit knijpen met vriendinnen Leslie Hodge, psychologe en reportagemaakster voor onder meer Canvas, en Ellen Kegels, breiwonder en onderneemster met haar eigen label LN Knit. Waarheen, daar moesten we ons geen zorgen over maken (nu ja), want dat was voer voor srprs.me, de reisaanbieder bij wie je sinds kort in ons land verrassingsvakanties kunt boeken. Je mag dan wel een thema kiezen – bijvoorbeeld avontuur, budget, sunsation, road tripping, of city tripping, zoals wij deden – voor de rest wordt alles netjes voor je geregeld. Op voorhand krijg je nog instructies voor je bagage mee én het weerbericht, een tipje van de sluier dus, maar de kraskaart waarmee je je bestemming ontdekt, die mag pas open op de luchthaven zelf.

De voorpret is anders dan bij een reis waarbij je zelf alles uitstippelt, maar dés te spannender. Tot het voor Ellen fout ging ... De avond voor ons vertrek krijgt ze tijdens een voetbalwedstrijd een bank op haar voet en het verband – voor een keer niet gebreid uit fairtradelamswol uit de Andes – herleidt haar mobiliteit tot die van een walvis op het droge. Als het nieuws van Ellen binnenloopt, telt onze “aftelklok” – die zit ook mee in de link naar je online inpakinstructies – nog op de kop af 10 uur en 24 minuten tot ons daadwerkelijke vertrek. Je mag dan wel reizen met een verrassingsreisbureau, we betwijfelen toch of we nog zó kort op de bal een ticket kunnen omboeken ... Het proberen waard, en na een telefoontje naar het noodnummer van srprs.me (daar dienen die dingen voor) konden we van vriendin Ellen een Gaëtane maken – onze projectmedewerkster die maar wat graag de praktijk eens mee aan de lijve gaat ondervinden.

Een paar uur later staan we met Leslie in de luchthaven van Charleroi en daar is hét moment. Samen de code krassen op het krasbiljet en die intikken op een webpagina op je smartphone. 29 graden, dat wisten we en we hadden al wat gokjes mee in gedachten, maar wanneer we op “onthul je bestemming” klikken, worden we compleet verrast door ... Budapest, Hongarije!

Compleet verrast

Tussen het krassen en het incheck­en in ons hotel in Budapest zit amper drie uur. Voor we het goed en wel beseffen, zitten we om 10.30 uur in de warme zon op een terrasje met een cava. Een niet zo doordeweekse maandag.

Aankomen op een onbekende bestemming wil ook zeggen dat we niks weten over Budapest. Nul voorbereiding, geen tips sprokkelen op Facebook, geen adresjes vragen aan vrienden. Een uitgelezen moment om ons boek Trek Je Plan Op Vakantie in de praktijk te gaan omzetten, want het uitgangspunt van ons boek is om tips te verzamelen bij locals – wie kan het beter weten – en daarmee je vakantieplek te verkennen. Leslie laat er geen gras over groeien en vraagt meteen de dienster op het terras naar haar favoriete adresjes. Haar tips – eerst aarzelend, maar al snel enthousiast – brengen ons naar kleine straatjes, cafeetjes waar je de menukaart alleen kunt lezen wanneer je het Hongaars machtig bent en een waslijst aan leuke plekjes om rond te hangen bij zon en dertig graden.

In Kiosk, een chique tent op een boogscheut van het parlementsgebouw, ontmoeten we Mark, een 33-jarige joodse Hongaar, geboren in Roemenië, die Europa rondreist voor het werk, een belangrijke job in de automobielsector. Wanneer Leslie hem vraagt om een pagina uit het boek in te vullen, is de eerste vraag een restauranttip en tot onze verbazing volgt niet alleen een adres, maar ineens ook een uitnodiging om samen te gaan dineren in Marks favoriete restaurant: Mazel Tov. Een hippe zaak van twee gasten uit Tel Aviv met de ambitie en missie om de échte, lekkere joodse keuken naar Budapest te brengen, wat hen meer dan gelukt is. Alle andere tips houden we voor de volgende dagen. Wanneer we Mark vertellen dat we zijn tips effectief nog verder gaan uittesten, vraagt hij het boek even terug om kruisjes te zetten. Budgetindicaties, zo blijkt. Al heb je in Budapest niet te klagen over de prijzen. Mark zijn vijf sterretjes bleken op een prijs te slaan die je kunt vergelijken met onze prijzen in België.

De gastvrijheid en vriendelijkheid van Mark bleken geen uitzondering. Van relaxende Hongaren met ontbloot bovenlijf tot een omaatje op haar deurdrempel: allemaal gaven ze met een glimlach hun beste tips.