Voor het eerst is het weerbericht voor België beter dan dat voor de bestemming. 21 graden, bewolkt en af en toe een bui. Niet rampzalig, maar het zorgt toch voor wat vertrekstress. En alweer begint het gissen de dagen voordien. Veerle bekijkt het weerbericht op onze srprs.me­pagina en stuurt een be­richtje op Facebook: “Zo spannend! ’t Kan alleszins al niet in het zuiden zijn!” Nog voor wij aankomen op Zaven­tem postte zowel Veerle als Alain een fotootje met het bord met alle vertrekkende vluchten op hun Instagrampagina. We weten dat we binnen twee tot drie uur vertrekken, dus dat schakelt al een pak mogelij­ke bestemmingen uit. Maar er blij­ven er nog makkelijk twintig over

die kunnen matchen met het weerbericht dat we doorkregen. In de vertrekhal staat ons reisge­zelschap ongedul­dig te wachten met de kraskaart in de hand. Nog voor we de vier cijfers wegkrassen vraag ik aan Veerle of er bestemmingen zijn waar ze héle­maal niet naartoe willen. Düssel­dorf, roept ze, of Frankfurt! Dat ant­woord laat me toch wat stressen. We krassen de code weg, geven ze in op de srprs.me site en onthullen on­ze bestemming: Riga! De hoofdstad van Letland, en op het vertrekbord te vinden tussen... Frankfurt en Düsseldorf. 

Niemand van ons was ooit al in Letland, en Riga kwam ook niet voor in alle voorafgaande gisrondes. Een volledige verrassing dus! De volgende verrassing volgde snel: Naar Riga vlieg je je vanaf Zaventem met Baltic Air in een Bombardier propellervliegtuig met amper 76 plaatsen. Dat voelt toch net ietsje exclusiever dan op de Boeing 737 naar Barcelona stappen. De heenvlucht gebruiken Veerle en Alain om het verwachtinghoofdstuk van Trek Je Plan Op Vakantie in te vullen. Ze verwachten vriendelijke inwoners en een mooi hotel, ze ge­ven een drie op vijf voor het ver­wachte culinaire niveau en zijn er­ van overtuigd dat ze heel wat toffe locals naar hun favoriete adresjes zullen kunnen vragen.

Na de landing op de piepkleine luchthaven van RIga zitten we nog geen tien minuten later al in de taxi naar het hotel. De hotelvoucher zat immers al sinds het krasmomentje in onze mailbox. We logeren in hotel Justus, een mooi vierster­renhotel centraal in het Oude Stadsgedeelte. Een ideale uit­valsbasis om de komende 48 uur Riga te ontdekken.

Ons reisduo laat er geen gras over groeien. Terwijl we een eerste wandeling maken in de buurt van het hotel scannen ze de locals en overleggen ze wie ze zullen aanspreken om een pagi­na tips in te vullen in het boek.

De vriendelijkheid van de inwoners van RIga overtrof de verwachtingen van Veerle en Alain.

Het is heel grappig om ze bezig te horen en boeiend om te zien wie welke criteria hanteert om iemand “interessant te vinden”. Het wordt nog grappiger als Alain “ja, daar die hipster met die baard” roept en je weet dat de jongere inwoners van Riga quasi vlekkeloos Engels praten en “een hipster met een baard” in het Engels vrijwel identiek klinkt. Nu bleek die hipster met de baard Arthur, een fijne kerel van 23, te zijn, ober van beroep en gitarist als hobby. Voor Alain, muzikanten onder elkaar, pende hij maar al te graag zijn favorie­ te restaurant, beste cocktailbar en meest verborgen spots van Riga in het boek neer. We weten ineens wat te doen.

De vriendelijkheid van de inwo­ners van Riga overtrof de ver­wachtingen van Veerle en Alain. Arthur was geen uitzondering. Irvana, onze vriendelijke cock­tailshaker in Arthurs favoriete cocktailbar The left door bar, vroeg zich af wat we aan het doen waren, toen we de Instaxfoto van Arthur in het boek kleefden op de pagina waar heel duidelijk de naam van haar bar stond geschreven. Na een korte uitleg wou ze heel graag haar tips over Riga delen en vulde ze een pagi­na in waarop véél meer tips stonden dan er in 48 uur kun­nen bezocht worden.

Good to know, ten slotte: Letland behoort tot de eurozone, je be­taalt er in euro en de prijzen zijn er lager dan bij ons. De voertaal is Lets, maar het is opvallend hoe vloeiend de jongere Letten Engels praten.

Met dank aan srprs.me, Fujifilm & Eastpak

Bekijk het filmpje op http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160729_02403892