De man houdt altijd de deur open en laat de vrouw eerst gaan. Bij een onbekende situatie of gebouw kijk je eerst of alles veilig is voordat je haar door de deur laat gaan. Als vrouw je aan de deur, zodat de man de kans krijgt om ze te openen. Dit wil niet zeggen dat je als vrouw, als je alleen op stap bent, de deur niet mag openhouden voor mensen die achter je komen. Hou je manieren. In een draaideur gaat de man altijd voor, want hij duwt. Bij elektrische draaideuren gaat de vrouw eerst.

Op de trap loopt de man altijd voor. Zo kan de man niet onder de rok of naar dat mooie kontje gapen bij het opgaan van de trap. Het voordeel voor de vrouwen is dan weer dat zij dat wel kunnen. Bij het neerdalen krijgt de vrouw de kans haar hand op de schouder van de man te leggen als ze even het evenwicht verliest op die hakken die hoger zijn dan haar niveau van elegantie. Hierbij lopen beide partijen uiteraard het risico stijlloos de trap af te glijden zonder en met een beetje ongeluk krijg je die Jimmy Choo zo in je oog of andere zachte mannelijke delen.

Op café of restaurant gaat de man eerst om een tafel te zoeken/toegewezen te worden. Zodra er een tafel aangewezen wordt laat de man de vrouw voor. De vrouw mag altijd eerst bestellen. Tenzij er aan de toog besteld moet worden, want dan gaat de man de bestelling doorgeven.

Bij het uitstappen van tram, trein of bus stapt de man eerst uit om het vrouwelijk gezelschap te helpen uitstappen. En plaats te maken tussen die idioten die nog steeds niet begrijpen dat je eerst mensen laat uitstappen voor je jezelf er gaat tussen drummen.

In drukke plaatsen gaat de man voor om de weg vrij te maken. In zeer drukke plaatsen neem het hand van de vrouw vast, zodat je zeker bent dat ze kan volgen. Hou op zo'n plaatsen ook altijd de mensen rondom je in de gaten. De mannen zorgen voor de vrouwen. Ook al kick je er misschien op iemand aan het achterwerk van jouw gezelschap te zien wrijven, ga er tussenstaan. Bij deze is het dus ook duidelijk; hou je manieren en begin niet zomaar iemand te humpen. Hou als man ook steeds de handtassen van de vrouwen in het gezelschap in de gaten en sla af en toe een blik op de personen rond jullie om een goede inschatting te krijgen. Een vrouw verdient het om altijd comfortabel te kunnen staan/zitten en een bepaalde bescherming te voelen.

Als een vrouw een zware tas draagt, neem die van haar over. Niet op een betuttelende manier, maar toon dat je dit graag voor haar doet.

Als ze het koud heeft, bied je jas aan. Ja, ook al gaan je eigen tepels er af vriezen. Die dienen eigenlijk toch voor niets.

Bied een arm bij het wandelen. Enerzijds geeft het de vrouw iets minder risico om de grond te kussen dankzij haar nieuwe schoenen. Anderzijds; jullie zijn samen op stap, dus er is een positieve relatie. Doe dit ook bij je moeder, tante… 

Eentje die wat inschattingsvermogen vraagt; open de deur van de auto. Dit is eerder een formeel gebruik en wordt nog weinig gebruikt. Een vrouw kan zich hier wel zeer gecharmeerd door voelen en dat is ook veel waard! ('t Is tenslotte niet altijd evident een vrouw content te stellen.) Als de auto ver geparkeerd moet worden stel dan voor om haar reeds voor de deur af te zetten en alleen de auto te gaan parkeren. We stellen voor dat je dit niet probeert in een of andere achterbuurt. Daar is de kans reëel dat je haar met pandaogen terugvindt omdat ze er met haar handtas vandoor zijn.

Als vrouw aanvaard je de gebaren die een man maakt en bedank je hem.

Als man ga je niet zitten boeren of scheten laten in het gezelschap van een vrouw. Onder mannelijke vrienden kan dit misschien ludiek en concurrentieel zijn; weinig vrouwen weten dit te appreciëren en ook; Komaan?!

Aan de feministes onder ons; je mag dan nog zo vrijgevochten willen zijn, respecteer de attenties van een man. Komaan, er loopt een man bij u die manieren heeft. Demotiveer hem niet. Als je attenties weigert ben je eigenlijk een arrogante trut.